Opakování slovíček

Opakování slovní zásoby

V kabinetě angličtiny se dohadujeme skoro o všem. Každý z nás má na různé oblasti výuky svůj názor a jen málokdy se shodnem. Ale to je dobře, protože se tak navzájeme obohacujeme. Je však jedna oblast, kde se kupodivu scházíme a to, že žáci musí umět slovíčka.

Výuka slovní zásoby je velice zrádná. Dodnes nikdo neví proč některá slovíčka člověku jdou a jiná nikoliv. Nikdo není schopen, kolikrát si musím dané slovíčko zopakovat, abych se je naučil. V jednom však jasno je. Čím více opakování, tím lépe.

Proto jsem pro své žáky vytvořil následující webové stránky, kde si mohou opakovat slovíčka:

https://grammarlane.com/slovicka/strana1.html

Použití ve škole

Stránku https://grammarlane.com/slovicka/strana1.html využívám prakticky každou hodinu ve škole. Vyberu si učebnici a lekci se slovíčky, která chci opakovat. Kliknu na tlačítko ÚSTNĚ a promítnu vše na tabuli. Na tabuli se zobrazují slovíčka česky a žáci je mají za úkol říkat anglicky. Takto opakujeme 2-4 minuty. Ne déle, protože pak to žáky začne nudit.

Použití doma

Aby se žáci naučili cizí jazyk, musí si jej opakovat i doma. Tato stránka je super v tom, že můžete žákům zadat, ať si zopakují probíranou lekci. Vyberou si svou učebnici a zadanou lekci a kliknou na PÍSEMNĚ. Pak píší slovíčka anglicky. Pokud je jejich odpověď správná, získají 5 bodů a dostanou další slovíčko. Není-li správná, uvidí správnou odpověď na obrazovce. Pod jejich odpověďmi uvidí i počet slovíček, které jim chybí do konce.

Aktuální stav

V této chvíli jsou na stránce všechna slovíčka z učebnic Project 1 – 4, 4th Edition. U učebnic Project 1-3 chybí části Culture a Across the Curriculum, které se budu snažit co nejdříve doplnit.

Během následujcích týdnů doplním i slovíčka k učebnici Happy Street 1.

https://grammarlane.com/slovicka/strana1.html

1 Comment

  1. Doufám, že už se to zobrazuje správně. Jedná se o problémy s responzivním designem. Každý display má jiné rozlišení a docela to trvá, než člověk pokryje všechny možné rozsahy. Tak teď to už snad funguje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *